Home Individuele zeilreizen Oostwad zwerftocht 2020

Oostwad zwerftocht 2020

Oostwad Zwerftocht

Een bijzondere zeilreis met lange zeildagen, droogvallen op de mooiste plekjes, zwemmen naast het schip, wonderschone Eilanden bezoeken en lekker eten. Een avontuurlijke zeilreis zonder een vast doel. Het getij zal ons deze week de koers wijzen. Bij een westenwind zal de waterstand hoger zijn en komt de Duitse Waddenzee meer en meer in zicht. Doordat de Isis maar 1.10 m steekt kan ze ver komen op de ondieptes. De natuur aan deze kant van het wad is overweldigend. We leven niet meer met de klok maar met het getij en wachten geduldig tot er weer voldoende water staat om verder te zeilen. Ondertussen kunnen we zeevruchten oprapen om die later te bereiden voor het avondeten of de lunch.

Een impressie van dag tot dag

Dag 1: Zoutkamp – Zandbank
De statige tweemaster Klipper Isis ligt in de haven van Zoutkamp klaar voor een nieuwe zeilreis. In vroegere dagen was Zoutkamp een bolwerk dat met een kanon de schepen van en naar Groningen kon tegenhouden. Tegenwoordig is het een gezellig dorpje met een heel mooi haventje. In de loop van de ochtend verwelkomen we u graag aan boord en is er tijd om met iedereen alvast kennis te maken.

Na de lunch gaan de trossen los en vertrekken we. We varen over het schitterende Lauwersmeer naar de sluis in Lauwersoog. We hebben tijd om ons hutje gezellig te maken en zeebenen te ontwikkelen. Na de sluis gaat het stuurboord uit en zeilen we tot … we vastlopen.

Voor onze ogen voltrekt zich een wonder: een zwoele zomermiddag op het Hornhuizerwad. Langzaam daalt de waterspiegel, er cirkelen steeds meer vogels in de buurt, Geultjes en prieltjes worden zichtbaar en de schoonheid van deze nieuw geboren woestijn toont zich aan ons. Het is bijna niet mogelijk om dit schouwspel niet ietwat poëtisch te omschrijven. Tijd voor een mooie wandeling midden op het Wereld Erfgoed Waddenzee. Prachtig, we leven niet meer met de klok maar met het getij en wachten geduldig tot er weer voldoende water staat om verder te zeilen.

Dag 2 & 3: Zandbank – Juist of verder…
Vandaag een heerlijke lange dag zeilen en aan het einde van de dag komen we aan bij het Duitste Juist. De invaart naar de haven van Juist is een aparte belevenis. Via een ‘snelweg’ van boompjes wordt de vaarweg aangegeven. Op het eiland verspreid zien we rode daken en in het midden het enorme grote witte historische Kurhaus van Juist.

Een bijzonderheid van Juist is dat het een zeer smal eiland is, 17 km lang maar bij hoog water slechts 500 meter breed. Van de haven naar het Noordzeestrand is het 20 minuutjes lopen, je doet er echter langer over. Met iedere stap kom je dichter bij het begin van de vorige eeuw. In het stadje speelt een strijkje, kinderen spelen met bootjes in de vijver en overal rijden paard-en-wagens. Dikke knollen met karren vol met spullen voor de supermarkt, prachtige gitzwarte ‘Friezen’ voor een rijtuig. Een heerlijk moment van bijkomen op een van de vele terrasjes met een torenhoge coupe ijs.

Dag 4 & 5: Juist – Zandbank of Norderney, Baltrum of nog verder…
Na onze welkome verblijf op Juist gaat het na het geultje bakboord uit en zeilen we tot … we vastlopen. De Isis heeft een diepgang van 1.10 m en wanneer er minder dan 1.10 water staat zit er niets anders op dan … te wachten tot dat het schip weer drijft. Gelukkig went deze manier van leven heel erg snel en bevalt het ook uitstekend. Lekker zwemmen en je verwonderen over het eenvoudige landschap. Vinden we vandaag mossels voor het avondeten (wanneer je ze zelf plukt zijn ze echt nergens ter wereld lekkerder) of zijn het oesters of kokkels wat de pot schaft. De nacht brengen we door op deze plaats.

Dag 6 & 7: Langeoog of zandbank of Norderney – Schiermonnikoog
Na een plezierige nacht midden op de Waddenzee zeilen we verder richting het westen. In de loop van de middag zijn we weer op Nederlands water. In de loop van de dag zeilen we het Reegeultje naar Schiermonnikoog in. De donderdag is er alle tijd om het eiland te ontdekken. Naast het enige dorp wat Schiermonnikoog rijk is, mag het eiland het breedste strand van Europa op zijn naam schrijven! Er lijkt geen einde aan te komen! En het groeit nog steeds: door aanslibbing vanuit de Noordzee wordt het strand alleen maar breder. Het gehele eiland is inmiddels tot Nationaal Park uitgeroepen. Het is een fantastisch decor voor een spannend schouwspel waarin de elementen de hoofdrol spelen.

Vandaag lekker fietsen, wandelen, naar het strand en cadeautjes voor thuis kopen. Na terugkomst aan boord kunt u zich heerlijk installeren op het dek. Hier kun wordt u verwend met een koud tapbiertje of een heerlijk glas rode wijn. Nog één keer genieten van de zonsondergang, die op de Waddenzee elke avond weer even adembenemend is.

Dag 8 & 9: Schiermonnikoog – Zoutkamp
Vrijdagmorgen zetten we lekker gebruind, helemaal uitgerust en voldaan weer koers naar Zoutkamp.

Terug naar de vaste wal, na deze ongekende Oostwadreis over de Waddenzee. Het drooggevallen Wad, de stilte tijdens het zeilen, de gezelligheid aan boord. We zullen er nog lang aan terugdenken

Afhankelijk van de windrichting en het getij bekijken we per dag wat de route gaat worden. De start- en eindhaven ligt wel vast.

Alternatieve Routes zijn zoals ju ziet mogelijk. Dit is een reis zonder duidelijk doel. We zwerven het Wad rond op zoek naar de fijnste en mooiste plekjes om te verblijven. Aangezien de klipper Isis maar weinig steekt kunnen we ver komen over de ondieptes van het Duitse wad. Om een voorbeeld te noemen, afgelopen jaar zijn we in Spiekeroog beland.

Prijzen individuele reis

De prijs van deze 9 daagse rondreis met volpension is in Euro’s, inclusief btw en geldig tot en met 31 december 2020.

Prijs per persoon Standaard * Linnen ** Watten ***
Reissom 490,- 490,- 490,-
Services 320,- 335,- 340,-
Totaal 810,- 825,- 830,-

* Standaard: Culinair genieten op basis van volpension, professionele zeilkleding, servicekosten en eindschoonmaak.

** Linnen-service: Standaard + gebruik van dekbedden, handdoeken en washandjes.

*** In de watten-service: Standaard + gebruik van dekbedden, handdoeken, washandjes, verzorgingsproducten en de enige echte Isis badjas.

Wilt u zeker zijn van een privé-hut? Dan betaalt u een meerprijs van 490,-

Tijdens de rondreis hanteren wij de volgende vriendelijke consumptieprijzen:

Koffie/Thee Inclusief
Frisdrank 1,50
Tapbiertje 1,50
Beerenburg 1,50
Rode en witte wijn 2,20

NB: Tijdens deze zeilreis is het maximaal aantal opvarenden 20. Zo heeft iedereen heerlijk de ruimte.

18 t/m 20 Oktober

1 t/m 3 November 2019 (Volgeboekt)

21 t/m 24 Mei

13 t/m 17 Juli

18 t/m 26 Juli

27 t/m 31 Juli

6 t/m 12 juli 2020