Home Nieuws Duurzaam Varen met de Overwinning

Duurzaam Varen met de Overwinning

Duurzaam varen

Emissie- en fossielvrij vrij varen met gasten op de Overwinning in 2023!

Het was even slikken toen onze Tjalk de Overwinning lek bleek door elektrolyse…conclusie: de hele onderkant van het schip moet vernieuwd worden, van binnenuit (!!).

Dit betekent: Het, met veel liefde opgebouwde, interieur volledig slopen om het ondervlak te vervangen. 

Om van een nare situatie een positieve te maken leek dit het moment om het schip te verduurzamen. Mede door de hulp van onze partners is het zo ver:

Onze Overwinning is HET pilot-/ demonstratieschip om emissie- en fossielvrij vrij te gaan varen met gasten op de Waddenzee!

De refit/ verbouwing is in volle gang en we kijken ontzettend uit naar het moment dat zij weer te water mag gaan. We houden je hier graag op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Joost en Anna Gouden Vloot logo

Pilot: Tjalk de Overwinning wordt elektrisch!

De aanleiding voor deze pilot met het schip Overwinning is de wens om te verduurzamen. We denken daarmee niet alleen een bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van de CO2 uitstoot, maar ook het duurzame karakter van de historische zeilvaart steviger vorm te geven. We vinden het van groot belang dat er in de toekomst op het Wad duurzaam ondernomen wordt met oog voor de kwetsbare natuur.

Als activiteit begint het met verbouwen van het schip Overwinning naar co2 neutraal varend/ koken/verwarmen vervolgens varen met groepen om een en ander te toetsen, draagvlak creëren voor verdere verduurzaming van de vloot.

Ombouw schip de Overwinning

geschreven door: FME

De ‘Overwinning’ is een van de schepen onder de vlag van de ‘Gouden Vloot’ en wordt gebruikt voor dag- en meerdaagse tochten met gasten. Tijdens zeilreizen op dit schip ervaren gasten het natuurlijk Werelderfgoed de Waddenzee.

De Gouden Vloot organiseert zeilreizen voor bedrijven en particulieren. Het onderscheidende vermogen ligt met name op het gebied van ervaring, service en gastvrijheid en grote passie voor duurzaamheid. Wie vaart onder de vlag van De Gouden Vloot is verzekerd van een kwaliteitsreis onder zeil.

De Overwinning is een zeilschip (tjalk) van 23 meter lang. Momenteel ligt zij op de werf bij SRF in Harlingen voor een grote refit. Dit is hét moment om verduurzaming door te voeren op het gebied van aandrijving en hotelbedrijf, met daarbij oog voor het behoudt van het typische karakter.

De Overwinning is een representatief zeilschip voor de historische zeilvloot. De eigenaar is aangesloten bij de belangenvereniging BBZ. De BBZ maakt zich o.a. sterk voor passende Europese regelgeving voor kleinschalige beroepsvaart.

Joost Martijn, eigenaar van de Gouden Vloot, heeft als doel om emissie- en fossielvrij vrij te gaan varen met gasten en wil de ‘Overwinning’ als pilotschip hiervoor beschikbaar te stellen. Stille en emissie loze vaartochten organiseren op het Wad is de grote wens van deze ondernemer.

Het schip

Het hele project is begonnen door de wens om dit schip duurzaam in de vaart te houden. We zullen De Overwinning dus in de topconditie houden die ze zal hebben na deze refit. Hierbij worden we uiteraard ondersteund door SRF Shipbuilders.

Ze zal gekeurd worden en blijven door Robin Hoekstra van BSC. Na afloop van de werkzaamheden zal ze opnieuw getaxeerd en vervolgens verzekerd worden door EOC.

In progress…

PARTNERS:

Duurzaam varen partners@goudenvloot zeilreizen

FME: Nederland is een van de meest innovatieve landen in de wereld! Wij willen mét en vóór onze leden het verschil maken op het gebied van innovaties, verduurzaming.

Partner duurzaam varen@goudenvloot Zeilreizen

Vereniging voor Beroepschartervaart is de brancheorganisatie voor de Nederlandse chartervaart. Zij spreekt namens haar leden met de overheid en beïnvloedt zo het beleid.

Partner duurzaam varen@goudenvloot Zeilreizen

Het programma Green Shipping Waddenzee heeft als doel om de innovaties op het gebied van CO2-neutrale en fossielvrije scheepvaart voor de Waddenvloot te versnellen en de daarbij behorende havenfaciliteiten- en infrastructuur te ontwikkelen.

Partner duurzaam varen@goudenvloot Zeilreizen

SRF SHIPBUILDING: U droomt van een prachtig schip, wij bouwen het! Of u een compleet nieuw schip wilt laten bouwen, of uw huidige schip door ons wilt laten renoveren of repareren, SRF voert uw opdracht vakkundig uit.

Partner duurzaam varen@goudenvloot Zeilreizen

Bureau Scheepvaart Certificering: keuringsdienst voor de binnenvaart.

Partner duurzaam varen@goudenvloot Zeilreizen

Het Waddenfonds investeert in initiatieven en projecten die de ecologie en duurzame economische ontwikkeling van het Waddengebied versterken. Projecten van ondernemers, verenigingen, stichtingen en overheidsorganisaties kunnen hier steun voor krijgen.