Home Pers duurzaam varen Artikel ‘Kick-off project verduurzaming zeilschip Overwinning’

Artikel ‘Kick-off project verduurzaming zeilschip Overwinning’

Kick-off project verduurzaming zeilschip Overwinning

29 juni 2022 door Wouter van Dusseldorp
Bron: BBZ nieuws 

Maandag 27 juni was de kick-off van het project om de Overwinning van Joost Martijn en Anna Glas te verduurzamen. Hoewel het project al gestart is, de subsidieaanvraag is gedaan, het lobbywerk is in volle gang en het schip wordt inmiddels gestraald, was dit de formele start van het project. Tijdens het overleg bij SRF (Scheepsbouw & Reparatie Friesland) waar de BBZ en BSC (Bureau Scheepvaart Certificering) ook aanwezig waren, werden de spelregels en de planning van het project besproken.

Duurzaam Overwinning@Gouden Vloot Zeilreizen

De Overwinning is één van de pilot-projecten van Green Shipping Waddenzee. De FME (ondernemersorganisatie voor de technologische industrie) coördineert het project.  Green Shipping Waddenzee heeft als doel om de innovaties op het gebied van CO2-neutrale en fossielvrije scheepvaart voor de Waddenvloot te versnellen en de daarbij behorende havenfaciliteiten- en infrastructuur te ontwikkelen.

Na het stralen zal het schip bij SRF compleet opnieuw opgebouwd worden zodat het volledig elektrisch zal kunnen varen met een batterijpakket en walstoom aansluiting. Daarna volgt een periode van proefvaren om het project te testen, meten en kennis te delen. De tweede fase, een range-extender op waterstof of methanol, hangt af van de gegevens die komen uit de metingen en is ook afhankelijk van de regelgeving op het gebied van low flashpoint fuel.

De BBZ doet mee met dit project om, met de bevindingen van de pilot, de wetgeving die nog in ontwerp is te beïnvloeden en om de opgedane technische en zakelijke kennis te delen met de schippers in de zeilvaart en binnenvaart.