Home Pers duurzaam varen Artikel ‘Tjalk de Overwinning wordt het eerste uitstootvrije zeilcharterschip van NL!’

Artikel ‘Tjalk de Overwinning wordt het eerste uitstootvrije zeilcharterschip van NL!’

Tjalk de Overwinning wordt het eerste uitstootvrije zeilcharterschip van NL

Harlingen, 21 november 2022

Bron: Harlingen boeit

HARLINGEN – De legendarische tjalk de Overwinning van de Gouden Vloot ligt bij de scheepswerf SRF Harlingen voor een complete refit.

Begin maart 2023 zal de Overwinning met als thuishaven Harlingen, als eerste klassieke zeilcharter, uitstootvrij het water op gaan; klaar om haar gasten mee te nemen op stille en schone tochten op het Unesco Natuur Werelderfgoed de Waddenzee

De Overwinning zal uitgerust worden met een 40kw elektromotor en 84kwh aan lithium accu’s gevoed door walstroom en later ook door middel van een brandstofcel op waterstof- of waterstof drager. Tevens is het hotelbedrijf aan boord verduurzaamd, dus geen gasflessen meer aan boord voor het koken en geen diesel meer voor de kachel.

Duurzaam varen@Gouden Vloot

De Overwinning fungeert als pilotschip in het Programma Green Shipping Waddenzee. Dit programma heeft als doel om de innovaties op het gebied van CO2-neutrale en fossielvrije scheepvaart voor de Waddenvloot te versnellen. Het project wordt mede gefinancierd door het Waddenfonds, Green Shipping, Investeringskader Waddengebied, Provincie Friesland en de Gouden Vloot zelf.

 

Duurzaam varen@Gouden Vloot

Traditioneel Zeilschip de Overwinning is al 108 jaar in de vaart en wordt gebruikt voor dag- en meerdaagse zeilreizen op het Wad- en IJsselmeer. Ruim een eeuw lang is de Overwinning erin geslaagd om haar economische bestaansrecht te bevechten. Het schip is een eerbetoon aan de Nederlandse scheepsbouwkunst, nautische kennis, ondernemerslust en duurzaamheid.

Ook nu weer staat het schip voor een enorme uitdaging. De klimaatcrisis maakt duidelijk dat de Overwinning zich moet aanpassen. Het gebruik van fossiele brandstoffen moet zoveel mogelijk worden teruggebracht. De combinatie van oude techniek; de zeilen, en nieuwe techniek; elektrisch/waterstof, moeten het schip weer 100 jaar verder brengen.

Het doel van de Gouden Vloot is om op termijn haar uitstootvrij varende vloot uit te breiden op een manier dat de, meer dan 100 jaar oude schepen, duurzaam behouden blijven maar dan zonder uitstoot.