Home Vaargebied IJsselmeer

Vaargebied & ligplaatsen IJsselmeer

Ligplaats Muiden

Zeilen op het IJsselmeer is voor velen een heerlijke vrijetijdsbesteding. Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland. Door haar beschutte karakter en vele mogelijkheden is het een ideaal watersportgebied. Omdat de wateroppervlaktes van het IJsselmeer groot zijn en er weinig luwte is, is het IJsselmeer ook uitermate geschikt om te zeilen. Het water is er minder ruw dan op zee, waardoor zeeziekte minder voorkomt. Al moeten echte zeezeilers soms wel even wennen aan de compleet andere deining op het IJsselmeer. Op het Markermeer en IJmeer, waar wij zelf voornamelijk zeilen, is het water over het algemeen heel rustig.

Havens rondom het IJsselmeer

Wanneer je gaat zeilen op het IJsselmeer zijn er rondom het IJsselmeer vele karakteristieke ‘Zuiderzee’ haventjes die aangedaan kunnen worden tijdens uw zeilreis. Denk aan Marken, Volendam, Hoorn, Enkhuizen maar ook de Friese haventjes Workum, Makkum, Stavoren en Hindelopen. Allemaal haventjes met een uniek eigen karakter en geschiedenis. Met gemak kunt u 2 weken rondzeilen op het IJsselmeer en nog niet alle havens gezien hebben!

IJsselmeer en Markermeer, hoe zit dat nou precies?

Waar in de volksmond altijd gesproken wordt over het IJsselmeer, moeten we toch even nuanceren: het zuidelijke deel van het meer dat iedereen ook “IJsselmeer” noemt, heet eigenlijk het Markermeer. De meren worden gescheiden door de dijk die Enkhuizen met Lelystad verbindt, de Houtribdijk. Zo is het voor autoverkeer makkelijk om van de ene kant van het IJsselmeer naar de andere te komen, zonder helemaal om te hoeven rijden langs de Afsluitdijk of langs Amsterdam. Maar voor diegenen die willen varen of zeilen op het IJsselmeer, is deze dijk wel lastig. Wilt u namelijk vanuit Muiden zeilen op het IJsselmeer, dan zult u eerst of bij Enkhuizen, of bij Lelystad de sluizen moeten passeren om op het IJsselmeer te komen. Het onderste deel van het Markermeer, langs de kust van Muiden, IJburg en Amsterdam, heet overigens het ‘IJmeer’. Het vaargebied van onze dagtochten-schepen is dan ook voornamelijk het IJmeer en het Markermeer. De schepen die meerdaagse reizen zeilen, zeilen op het IJsselmeer, Markermeer, de Friese wateren en de Waddenzee. Dit hangt af van de lengte van de zeilreis.

Volg de Gouden Vloot via Marine Traffic


www.marinetraffic.com

Windfinder: hoe hard waait het?