Home Sitemap Oostwad Natuurreis

Oostwad Natuurreis

Oostwad Natuurreis

Een bijzondere zeilreis die Klipper Isis al meer dan 15 jaar organiseert. Een avontuurlijke zeilreis zonder een vast doel. Het getijde zal ons deze week de weg wijzen. Bij een westenwind zal de waterstand hoger zijn en komt de Duitse Waddenzee in zicht. Bij een oostenwind zal de waterstand op de ondiepe gedeelten van de Waddenzee geen doorgang naar het Oosten verschaffen aan de Isis die 1.30 m steekt.
Maar: Oost en West beide op het Oostwad best.

Juiste plaats op het juiste moment

Op het water is het nog veel rustiger dan op het Westelijke Waddenzee onder Terschelling en Vlieland. Het verschil in eb- en vloed is hier gigantisch en op de eilanden vind je geen mondain vermaak. Zelden kunnen we zonder ergens vast te lopen en droog te vallen onze bestemming van de dag bereiken: heerlijk. We leven niet meer met de klok maar met het getij en wachten geduldig tot er weer voldoende water staat om verder te zeilen. Als het schip langzaam langs één van de prachtige eilanden zeilt en de zon voorzichtig in zee verdwijnt, weet u waarschijnlijk heel zeker, dat u hier op het juiste moment op de juiste plek bent.

Een impressie van dag tot dag


Dag 1: Zoutkamp – Zandbank
De statige tweemast Klipper Isis (1892) ligt in de haven van Zoutkamp klaar voor een nieuwe Zeilen-123 zeilreis. In vroeger dagen was Zoutkamp een bolwerk dat met een kanon de schepen van en naar Groningen kon tegenhouden. Tegenwoordig is het een gezellig dorpje met een heel mooi haventje. In de loop van de ochtend verwelkomen we u graag aan boord en is er tijd om met iedereen alvast kennis te maken.

Na de lunch gaan de trossen los en vertrekken we. We varen over het schitterende Lauwersmeer naar de sluis in Lauwersoog. We hebben tijd om ons hutje gezellig te maken en zeebenen te ontwikkelen. Na de sluis gaat het stuurboord uit en zeilen we tot …….. we vastlopen.

Voor onze ogen voltrekt zich een wonder.
Zwoele zomermiddag op het Hornhuizerwad. Langzaam daalt de waterspiegel, er cirkelen steeds meer vogels in de buurt, Geultjes en prieltjes worden zichtbaar en de schoonheid van deze nieuw geboren woestijn toont zich aan ons. Het is bijna niet mogelijk om dit schouwspel niet ietwat poetisch te omschrijven. Tijd voor een mooie wandeling midden op het Wereld Erfgoed Waddenzee. Prachtig, we leven niet meer met de klok maar met het getij en wachten geduldig tot er weer voldoende water staat om verder te zeilen.

Dag 2 en 3: Zandbank – Juist
Vandaag een heerlijke lange dag zeilen en aan het einde van de dag komen we aan bij het Duitste Juist. De invaart naar de haven van Juist is een aparte belevenis. Via een ‘snelweg’ van boompjes wordt de vaarweg aangegeven. Op het eiland verspreid zien we rode daken en in het midden het enorme grote witte historische Kurhaus van Juist.

Een bijzonderheid van Juist is dat het een zeer smal eiland is, 17 km lang maar bij hoog water slechts 500 meter breed. Van de haven naar het Noordzeestrand is het 20 minuutjes lopen, je doet er echter langer over. Met iedere stap kom je dichter bij het begin van de vorige eeuw. In het stadje speelt een strijkje, kinderen spelen met bootjes in de vijver en overal rijden paard-en-wagens. Dikke knollen met karren vol met spullen voor de supermarkt, prachtige gitzwarte ‘Friezen’ voor een rijtuig. Even bijkomen op een van de vele terrasjes met een torenhoge coupe ijs.

Dag 4: Juist – Zandbank
Na onze welkome verblijf op Juist gaat het na het geultje stuurboord uit en zeilen we tot … we vastlopen. De Isis heeft een diepgang van 1.30 m en wanneer er minder dan 1.30 water staat zit er niets anders op dan … te wachten tot dat het schip weer drijft.

Deze manier van leven went heel erg snel en bevalt uitstekend. Lekker zwemmen en je verwonderen over het eenvoudige landschap. Vinden we vandaag mossels voor het avondeten (wanneer je ze zelf plukt zijn ze echt nergens ter wereld lekkerder) of zijn het oesters of kokkels wat de pot schaft. De nacht brengen we door op deze plaats.

Dag 5 en 6: Zandbank – Schiermonnikoog
Na een plezierige nacht midden op de Waddenzee zeilen we verder richting het westen. In de loop van de middag zijn we weer op Nederlands water. In de loop van de dag zeilen we het Reegeultje naar Schiermonnikoog in. De donderdag is er alle tijd om het eiland te ontdekken. Naast het enige dorp wat Schiermonnikoog rijk is, mag het eiland het breedste strand van Europa op zijn naam schrijven! Er lijkt geen einde aan te komen! En het groeit nog steeds: door aanslibbing vanuit de Noordzee wordt het strand alleen maar breder. Het gehele eiland is inmiddels tot Nationaal Park uitgeroepen. Het is een fantastisch decor voor een spannend schouwspel waarin de elementen de hoofdrol spelen.

Vandaag lekker fietsen, wandelen, naar het strand en cadeautjes voor thuis kopen. Na terugkomst aan boord kun je je heerlijk installeren op het dek. Hier kun je je laten verwennen door een koud tapbiertje of een heerlijk glas rode wijn. Nog één keer genieten van de zonsondergang, die op de Waddenzee elke avond weer even adembenemend is.

Dag 7: Schiermonnikoog – Zoutkamp
Vrijdagmorgen zetten we lekker gebruind, helemaal uitgerust en voldaan weer koers naar Zoutkamp. Terug naar de vaste wal, na deze ongekende Oostwadreis over de Waddenzee. Het drooggevallen Wad, de stilte tijdens het zeilen, de gezelligheid aan boord, …… we zullen er nog lang aan terugdenken. Wind en Getijde Afhankelijk van de windrichting en het getij wordt de middag van vertrek de route definitief bepaald. De start- en eindhaven ligt wel vast.

Alternatieve Route Dag: 1 Idem 1e route Dag 2 en 3: Zandbank – Ameland – Zandbank Het anker wordt gehieuwd en na een heerlijke dag zeilen komen we in de waddenhaven Ameland aan. Het dorpje Nes is een kwartiertje lopen. Nes heeft een aantal winkelstraatjes waar veel typisch Amelandse specialiteiten te koop zijn. Of op de fiets naar het Noordzeestrand. Vanaf de Vuurtoren is het uitzicht over het eiland en Waddenzee schitterend.

We overnachten in de haven van Ameland en zetten donderdag morgen weer koers naar een heerlijk prive-eiland.

Dag 4 en 5: Zandbank – SchiermonnikoogDe volgende morgen gooien we los en drie uur voor laag laten we het schip weer vastlopen en wachten tot het zeewater helemaal verdwenen is. Het is een schitterend schouwspel. Een aantal van de opvarende kan niet wachten en gaat via het zwemtrapje alvast het water in. Lekker zwemmen. Lekker wandelen, zonnen en zien wat de bodem van de Waddenzee allemaal prijsgeeft.

De nacht brengen we op zee door en samen genieten we van de mooiste zonsondergang en maansopkomst. De volgende morgen hijsen we de zeilen en zetten koers richting Schiermonnikoog.

Dag 6 en 7: Idem 1e route

Afhankelijk van de windrichting en het getij wordt de middag van vertrek de route definitief bepaald. De start- en eindhaven ligt wel vast. TIjdens deze week wordt een hoge waterstand verwacht. Een langere periode met Oostelijke wind kan er voor zorgen dat de ondiepte (wantij) tussen Schiermonnikoog en de Eems i.v.m. de lage waterstand niet te bevaren is. Er wordt dan samen een alternatieve route gekozen.

Prijzen individuele reis

Voor iedereen die van een actieve reis houdt en die graag wat meer wil zien van de cultuur en natuur dan alleen de gebaande paden. Isis zeilreizen combineert de voordelen van een groepsreis met veel individuele vrijheid. Onze individuele reizen bestaan uit een goede mix van samenreizenden en alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in de groep. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers tijdens deze reis ligt tussen 20 en 60 jaar met uitschieters van 8 tot 88 jaar.

De prijs van deze 7 daagse rondreis (inclusief volpension) is in Euro’s, inclusief btw en geldig tot en met 31 december 2018. Check hier de reizen van dit jaar.
NB: Tijdens deze zeilreis is het maximaal aantal opvarenden 20 (ipv 28). Zo heeft iedereen heerlijk de ruimte.

Prijs per persoon Standaard * Linnen ** Watten ***
Reissom 370,- 370,- 370,-
Services 240,- 255,- 260,-
Totaal 610,- 625,- 630,-

* Standaard: Culinair genieten op basis van volpension, professionele zeilkleding, servicekosten en eindschoonmaak.

** Linnen-service: Standaard + gebruik van dekbedden, handdoeken en washandjes.

*** In de watten-service: Standaard + gebruik van dekbedden, handdoeken, washandjes, verzorgingsproducten en de enige echte Gouden Vloot badjas.

6 t/m 10 juni: Zeilen met Pinksteren

13 t/m 19 juli: Waddenzee Rondreis

19 t/m 21 juli: Een weekend Terschelling

22 t/m 26 juli: Eiland tot eiland

27 juli t/m 4 augustus: Oostwad Zwerftocht

13 t/m 17 augustus: Waddenzee Westwaarts

14 t/m 17 april: Zeilen met Pasen

26 juli t/m 1 augustus: Oostwad Natuurreis

Isis

11 t/m 13 mei: Yoga en Zeilen

23 t/m 29 juli: Een prachtig rondje Waddenzee

11 t/m 13 oktober: Klipperrace 2018

18 t/m 20 oktober: Brandarisrace 2018

2 t/m 4 november: Waddenrace 2018