Wist jij dat De bruine vloot de professionele passagiersvaart (chartervaart) met traditionele zeilschepen in Nederland is?
De vloot bestaat uit meer dan 400 schepen, waarmee in het verleden vracht werd vervoerd. Met deze schepen kunnen tegenwoordig vaarvakanties gemaakt worden variërend van één dag tot meer dan vier weken. De term verwijst naar de oorspronkelijke kleur van de zeilen op deze schepen. De kleur ontstond door het tanen van de zeilen met cachou.
De meeste van deze schepen zijn van het type platbodem en rondbouw, maar ook andere types als de rivierklipper worden daarbij geteld. Vaak worden alle varende monumenten gezien als bruine vloot, maar zeker niet alle historische schepen worden nog beroepsmatig gebruikt. Schepen van de vloot varen voornamelijk op het Markermeer, het IJsselmeer en de Waddenzee. Bron Wikipedia 8-9-2020.
Traditionele zeilschepen
Wist je dat onder de term ‘Traditionele zeilschepen’ zeilschepen worden verstaan die vroeger bedrijfsmatig in de vrachtvaart gebruikt werden? Ook replica‘s van oude schepen vallen hieronder. Voor hun oorspronkelijke doel worden de schepen tegenwoordig niet meer gebruikt, maar ze varen wel, ofwel als varend woonschip, recreatievaartuig van een particulier ofwel (vaker) als vaartuig in de chartervaart. De Nederlandse vloot van charterschepen telt zo’n 400 schepen.
Een andere naam voor deze laatste groep van klassieke schepen, gebaseerd met name op de oudere zeilende binnenvaart- en kustvaartschepen, is de ‘bruine vloot‘, verwijzend naar de overwegende kleur van de zeilen die door de schepen gevoerd worden. Als traditionele zeilschepen voldoen aan de voorwaarden, kunnen ze worden opgenomen in het Register Varend Erfgoed Nederland als Varend monument. Bron Wikipedia 8-9-202
Chartervaart
Wist jij dat chartervaart betekent: voormalige bedrijfsvaartuigen die (weer) onder zeil zijn gebracht en verhuurd worden om al dan niet met een beroepsbemanning te zeilen met betalende passagiers? Bron: aqua.n